SEZONA 2020/2021 U MLADŠÍCH ŽÁKŮ

Sezóna 2020/21 byla pro nás první trenérskou zkušeností a objektivně musíme uznat, že i v roli trenéra je to o neustálém zlepšování, samovzdělávání a hlavně o sbírání zkušeností. Doufáme, že se nám postupem času dařilo vybalancovat výuku i zábavu, pochvalu i konstruktivní kritiku a tréninky vás bavili a zápasy jste si užívali.

Nejprve bychom se rádi zastavili u týmu jako celku. V tuto chvíli si to patrně ještě neuvědomujete, ale máte velké štěstí na kolektiv. V týmu není nikdo, kdo by se choval k ostatním špatně, nikdo nesvaluje vinu na druhého, když se nedaří a soudržnost týmu je zcela výjimečná! Vidíme, že pro většinu z vás není hokej jen rodiči nucenou sportovní aktivitou, ale sportem, zábavou a partou skvělých kamarádů. I do budoucna pamatujte, že tým je tak silný, jak je silný jeho nejslabší článek a vzájemně si pomáhejte.

Jako trenéři musíme ocenit přístup k tréninku, kdy hned, nebo bezprostředně pro „vlídném slově“, jste se snažili makat na 100%. V zápasech pak oceňujeme, že i v okamžicích, kdy se hra nevyvíjela dobře a tým prohrával, nikdo zápasy nevzdával, naopak všichni se snažili vymáčknout ze sebe to nejlepší. Po sportovní stránce jsou ročníky 2008 a 2009 ideální kombinací, kdy zkušenost a rozvaha 2008ček je doplněna hbitostí a rychlostí 2009tek.  

Právě skončená sezóna byla bohužel výrazně ovlivněna epidemiologickou situací a nedá se tedy hodnotit jako standardní ročník. Dnes již můžeme přiznat, že jsme měli trochu obavy, kdo se nám po nucené pauze vrátí k trénování a u koho převládne lenost po několikaměsíčním hraní na PC a období bez pohybu. Možná, že jako jeden z mála klubů jsme v této kategorii nezaznamenali úbytek hráčů a i když jsme vás přes dlouhé kadeře a drobná kila nadváhy na prvním tréninku „nepoznávali“, jsme moc rádi, že to nikdo nevzdal.  

Podzim

Jaro

Vzhledem ke koronavirové situaci proběhla soutěž pouze jednokolově a nebyl tedy prostor na chyby. Těch jsme se bohužel ale nevyvarovali. Na prvních dvou zápasech byla vidět herní absence a jen těžko jsme hledali, za co tým pochválit. Výsledek ale nemůžeme svádět jen na herní pauzu, která byla pro všechny stejná a musíme uznat, že soupeři, jak Mnichovice (2:3), které hrály hezký kombinační týmový hokej, tak Slavia (3:8), se se situací vypořádali mnohem lépe a zaslouženě zvítězili. U balónů jsme byli později, byli jsme nesoustředění a nedisciplinovaní. Druhé dvoukolo již vyznělo herně podstatně lépe. První poločas s Hradcem ukázal, jaké jsou skutečné možnosti týmu. Bohužel v druhém poločase šlo naše nasazení výrazně dolů a Hradec nás začal svou bojovností přehrávat. Zápas také zcela odhalil nedostatek ve fyzické kondici, kdy silově založený tým soupeře na rozdíl od nás dokázal udržet nasazení až do poslední vteřiny zápasu a výhru vybojoval (3:4). Pro trenérský tým byl tento zápas velkým ponaučením o tom, že chvála musí být dávkována v průběhu zápasu střídmě a motivace je důležitá nejen když se prohrává, ale za každého stavu. Do druhého zápasu s Pragou jsme již vstoupili pounaučení a předvedená hra byla jedna z nejlepších v této sezóně (5:3). 

V posledním dvoukole jste byli již tým, tak jak ho známe. Nápaditá kombinační týmová hra a velké nasazení až do konce druhého zápasu. Jasné výsledky 9:3 s Liticemi a 3:0 s tradičním soupeřem Sokol Kbely byly odrazem dění na hřišti. Dvě výhry nám ještě při dobré konstelaci dávali naději na třetí místo, ale bohužel, do posledního kola bezchybné Mnichovice podlehly o gól Pragovce, která tak skončila o bod před námi. O to více zpětně mrzí zápas s Hradcem.

Tento ročník byl ve znamení dlouhodobých zranění, která nám kosila skoro výhradně obranou řadu. Těžko predikovat, jak by 4-5 plnohodnotných obránců zamíchalo výsledným pořadím. Nutnost točit v obraně pouze 3 kluky však ukázala limity v osobní kondici.

I když 4 místo v konkurenci 14 týmů nevypadá úplně zle, těžko se ubráníme pocitu, že jsme měli na lepší výsledek.

Hodnocení ročníků:

Ročník 2009 považujeme za jeden z nejvyrovnanějších a nejsilnějších za posledních X let v HCH. Pokud klukům vydrží nadšení a dobrá parta, mohou muži HCH za 6-7 let očekávat výrazné posílení kádru. Od příštího roku máte nové trenéry, buďte jim oporou a vzorem pro kluky z 2010. 
Ročník 2008 se posouvá se starým duem trenérů o kategorii výše. Kluci, je potřeba si uvědomit, že žádný přechod mezi kategoriemi není tak náročný jako vstup do starších žáků. Hra na velkém hřišti je především o týmovém pojetí, rychlých a důrazných nahrávkách s využitím celého prostoru hřiště, přenášením hry a především se zcela jinými nároky na rychlost a kondici. Máte před sebou 2 měsíce prázdnin ke zlepšení. Běhejte, jezděte na kole, plavte,.. a využijte každou možnost jít si zahrát hokej!

Hodnocení hráčů:

Dejv

Pro trenéry velmi pozitivní překvapení. Stáváš se klíčovým hráčem s možností hry na více postech. Máš velmi dobrou poziční hru a tvé krytí balonu patří k nejlepším z celého týmu. Je vidět, že o hokeji a hře jako takové přemýšlíš. Do starších žáků by bylo dobré zapracovat na rychlosti. Ocenit musíme také i zcela jiný aspekt hry. Jako jeden z mála si dokážeš vzít slovo a promluvit k týmu, vyslovit svůj názor, ve vhodnou chvíli povzbudit… jestli nepolevíš, tak z tebe může vyrůst jedna z vůdčích osobností týmu.   

Jarda

Jardo patříš k velmi dobrým obráncům a hráčem s nejlepším přehledem na hřišti. Často jsme překvapeni, kdy se nabízí jasné jednoduché řešení herní situace a ty vymyslíš mnohem lepší originálnější přihrávku. Nebuď k sobě přehnaně sebekritický, není proč! Co je potřeba zlepšit a neříkáme nic nového, je kondice a rychlost. 

Voky

Patříš k nejrychlejším hráčům z týmu, zkus ji lépe využívat. Více se tlač do zakončení, zkoušej tečovat, což ti mimochodem velmi jde. Věříme, že s věkem přijde větší soustředěnost a lepší orientace na hřišti. Je třeba být také více důrazný. Spoustu útoků zastavíš, ale větším důrazem odebereš i míč a svou rychlost využiješ pro založení protiútoku.

Mates

Za uplynulý rok jsi se velmi zlepšil v technice s míčem i ve střele. Co nám chybí je větší nasazení. Od útočníka se vyžaduje neustálý pohyb a to si moc nerozumí s leností. Neboj se hrát a víc si říkej balón. S hokejem si začal později než většina kluků, ale tento hendikep již není tolik znatelný. Makej na sobě dál a za rok již nebude rozdíl žádný.

Jáchym

Jsi rychlý a obratný a to je třeba využít nejen při hře dopředu, ale i při návratu a obraně. Zde jsou ještě mezery. Naopak, jako jeden z mála si dokážeš aktivně naběhnout do prostoru pro kolmou přihrávku. Zkus zařadit do svého střeleckého repertoáru i jiný než podsekaný úder, který rozhodně nevyřeší vše a novou techniku zvládat v plné rychlosti. Nediskutuj s trenéry, přestaň hledat výmluvy a nauč se přijímat konstruktivní kritiku. Když trenér něco vytýká, tak je to z důvodu vašeho zlepšení a budoucího rozvoje. Ve straších žácích se můžeš těšit na více herního prostoru a to by tvému stylu hry mělo přesně vyhovovat. 

Dan

U tebe Dane, jsme zaznamenali velký progres. Je vidět, že tě hokej baví a postupnými kroky se zlepšuješ. Zkus se hned nezbavovat míče a hraj i směrem dopředu. Určitě by to chtělo více soustředěnosti, neboj se zeptat, pokud nerozumíš něčemu, co po tobě trenér chce. Buď více aktivní, chtěj hrát, říkej si o balon, buď odvážnější. Herní praxí se budeš dále zlepšovat. 

Péťa

V průběhu roku jsme u tebe zaznamenali progres. Poslední zápasy již nebyly s hlavou dole a s dlouhým rozhodování pro přihrávku, ale s rychlým příjmem, vyvezením balonu a nalezením spoluhráče. Přesně tak by to mělo vypadat. Máš asi nejtvrdší střelu z týmu, ale chtělo by to zklidnění při střele a více zapracovat na zkrácení přípravy a umístění. Dobrá, rychlá a umístěná střela bude vždy lepší než tvrdá naslepo. Určitě makej přes léto na kondici! Jakmile zrychlíš, nebudeš muset dohánět soupeře a nebude tě to nutit k faulům. Sekání se ve starších žácích již vůbec netoleruje. Pokud budeš nad hrou přemýšlet dopředu, staneš se pilířem obrany. 

Honza Michálek 

Jednoznačně patříš mezi hráče s největším nasazením. Máš vzácně vyváženou techniku, střelu, jsi rychlý a chceš hrát! Zde není co vytknout. Co by šlo zlepšit?  Hru se zvednutou hlavou, která přinese přehled na hřišti. Rozhodně máš potenciál být tahounem a klíčovým hráčem příštího ročníku ml. Žáků. 

Honza Svoboda

Jsi komplexním a velmi rychlým hráčem, dokonce můžeme říct, že v tuto chvíli hráčem rozdílovým. Máš velmi dobrou techniku, jako jeden z mála dokáže vystřelit z rychlého běhu a příkladně se zapojuješ do obranné činnosti. Hokej tě ale musí bavit! Na nejlepší hráče jsou kladeny vždy největší nároky, nejvíc se od nich očekává. Ber to jako fakt a poctu. 

Maty 

Když jsme na začátku sezóny zvažovali, kdo by mohl být středovým hráčem druhé pětky, byl jsi jasnou volbou. Stává se z tebe komplexní technický hráč s velkým nasazením. Rychlost je doplňována přehledem a již nyní jsi ústřední postavou ročníku 2009. Zatím je to v tvém podání velmi chytrý ale také ještě trochu hrr hokej. Snaž se více rozdávat balony, být hráčem, který ve vhodnou chvíli hru zrychlí, jindy zase zklidní vrácením do obrany. Máš velký potenciál do budoucna a nedivili bychom se, kdybys v budoucnu zastínil i svou „zatím“ slavnější sestru 😊

Luky

Odehraná sezóna, kdy jsi vlivem zranění více nehrál, než hrál, jasně ukázala, jak moc platným hráčem pro tým jsi. Máš skvělou poziční hru, klid v klíčových okamžicích zápasů, velmi dobrou techniku a nápadité nahrávky. Hraješ chytrý a někdy skoro až vychytralý hokej 😊. Snaž se více zapojovat do hry dopředu, často si skvěle vyřešíš vlastní situaci a pak se jen „kocháš“ co vymyslí ostatní.
Je potřeba si uvědomit, že ve starších žácích bude třeba uhlídat mnohem větší prostor. To se bez větší rychlosti a s horší kondicí nedá zvládnout. Využij následující 2 měsíce k intenzivnímu tréninku, ať si po zranění v září připravený ne na 100%, ale minimálně na 150%.

Suchy

Máš velmi dobrou techniku i hokejové myšlení. S Domčou ti skvěle funguje jakási telepatie a výsledkem je super souhra, na ostatní je však třeba si zařvat – dát o době vědět. Zkus se více vracet a zapojit se do obranné činnosti. Útok je o neustálém se nabízení a jak jsme si říkali, i v případě, že finální nahrávka na tebe nejde, útočník svým pohybem odvádí obránce a vytváří prostor pro spoluhráče. 

Domča

Máš velmi dobrou techniku a dokážeš si povodit i o hlavu větší hráče soupeřů. Je třeba se však více nabízet, aktivně pracovat dopředu-dozadu a sbíhat si na střed kruhu pro kolmé nahrávky. Někdy by to chtělo větší klid při zakončení 100% šancí, který ti naopak nechybí v případě nájezdů.

Papi

Je třeba neusnout na vavřínech! To že jsi aktuálně dobrým gólmanem neznamená, že budeš automaticky i za dva tři roky. Talent dělá jen 30% úspěchu, ostatní je tvrdý trénink a posouvání hranicí. Zapracovat je třeba především na zvětšení pohybového rozsahu, který přinese i rychlost při zvednutí po prvním zákroku a stabilizaci pozice na druhý zákrok. Samostatnou kapitolou jak pak komunikace na hřišti, především režírování obrany. Zde vidíme značné rezervy.

Pepa

Musíme vyzdvihnout rychlost zákroků proti útočícímu soupeři. Stále lépe čteš hru, a zlepšil si se i v zmenšování střeleckého úhlu. Dobře také komunikuješ s obránci. Je třeba zapracovat na střelách a na postoji, kdy je třeba důsledně dodržovat váhu na špičkách nohou. Pak se ti nestane, že jdeš do zákroku z „mrtvé“ nohy. 

Tomáš

Vzhledem k tomu, že jsi začal až na jaře, zdržíme se hodnocení a uvedeme jen pár rad. Abys kluky dohnal a byl plnohodnotným členem týmu, je třeba trénovat s vekou intenzitou. Zkus využít maximum času k zlepšení techniky s holí. K tomu ti stačí 10 min. denně, koberec, hokejka, míček a v neposlední řadě tolerantní sousedi. Choď na hřiště i ve volném čase a nezapomínej na zlepšování kondice. Techniku můžeš z počátku do určité míry nahradit nasazením, rychlostí a chytrostí. Sleduj videa na YouTube jako jsou kanály Hertzberger TV, Hockey Heroes TV nebo hockey2go. Teď bude záležet jen na tobě, zda se pozemní hokej, nejlepší sport, stane nedílnou součástí tvého života. Potenciál tam je 😊.

Za tým mladších žáků trenéři,
Petr Nádvorník, Jaroslav Kraus a Ondřej Papírek.

Napsat komentář